archi-diary

worclip:

Pobble House (2013) by Guy Hollaway Architects

Photographed by Charles Hosea

Location: Ashford, Kent, England

Owing to the site’s significance, local planning policy dictates that any new building must replace an existing one and is to be of similar scale and proportion to that of the original. The design response from GHA to the clent’s brief was to create an architecture that understands ‘place’. To this end a material palette was chosen that would enhance with age, inspired by Dungeness. Whilst being designed to an incredibly tight budget of under £250,000, the building has a very high quality and robust nature to withstand the harsh climate.

To reduce the building’s impact on the natural shingle, it sits on a series of pad foundations which elevates the house off the beach, suspended by half a metre (1.64 feet). The timber frame construction is sealed by a rubber waterproofing layer that acts as a whole house gutter, allowing the rain to fall through the batten over-cladding and down the building. The three modules of the building are each enveloped in separate materials, a Core-ten steel mesh, Larch, and robust cement fibre board that will each act as rain-shields. The building is extremely durable, an important aspect considering the harsh climate and exposed setting. The exposure will cause the larch and core ten to weather silver and red respectively, an echo to the natural landscape. The building has been designed to be as energy efficient as possible.